Dondurarak Kurutmanın Farkları

Dondurarak Kurutmanın Farkları

Yazları severek yediğimiz çileği ve vişneyi yemeyi kışın özlüyoruz, kış mevsiminde yediğimiz elmanın tadını yazın arıyoruz. Meyveleri mevsiminde yediğimizde o taze lezzetlerini mevsimi olmadığında da arıyoruz. Bu nedenle de mevsim meyvelerini kurutarak farklı zamanlarda da yemek istiyoruz. Geleneksel yöntemle meyve kurutmak içinse güneşe ihtiyaç duyuyoruz. Geçmişte de atalarımız evlerinin teraslarına meyveleri ve sebzeleri sererek kurutuyorlarmış. Günümüzde bunu pek yapamadığımız için meyveleri güneşte kurutmak zorlaşıyor. Zaten güneşte kuruttuğumuz meyve ve sebzelerin içerdiği vitaminler ve mineraller güneş ışınları nedeniyle yok olabiliyor. Bu noktada da devreye dondurarak kurutma yöntemi devreye giriyor.

 

Dondurarak kurutma nedir?

 

Dondurarak kurutma olarak Türkçeleşen freze dry yöntemi, bir sebzeyi ya da meyveyi önce dondurarak sonra bulunduğu ortamın basıncını düşürüp suyu sıvılaştırmadan buharlaştırmaya denir. Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır ve araştırmaların sonucunda dondurularak kurutulan gıdalardaki besin değerlerinin yaklaşık %95’inin korunduğu ortaya çıkmıştır. Tabii dondurarak kurutma sürecinin kapalı ortamda ve hijyenik şartların gerçekleşmesiyle yapılmalıdır. Bu işlem esnasında gıdalarda bulunan suyun neredeyse %95’i emilir ve böylece dondurularak kurutulan ürünlerin raf ömürleri oldukça uzun olur. Ayrıca kurumuş ürünlerin taşınması da kolay olur.

 

Güneşte kurutmanın dezavantajları

 

Sebzeler ve meyveler güneşte kurutulduğunda besin değerlerini kaybederler. Özellikle sebzeler suda eriyen vitaminler açısından zengin olduğu için güneşte kurutulduğundan sularını kaybettikleri için vitaminlerini de kaybederler.  Koyu yeşil yapraklı sebzeler oda sıcaklığında kalmamalıdır. Sebze ve meyvelerden aldığımız en önemli vitamin olan C vitamini, güneşte kurutulma işleminde çok çabuk kaybolur. Uzun süre güneş ışığına maruz kalan gıdalarda C vitamini bulunmaz. Aynı zamanda B grubu vitaminleri de güneş ışığı nedeniyle azalmaktadır.

 

Dondurarak kurutmanın faydaları

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi güneşte kurutulan gıdalar, C vitamini ve B grubu vitaminler başta olmak üzere içerdikleri önemli vitaminleri güneş ışıkları nedeniyle kaybederler. Ayrıca taze sebze ve meyvelerin kokuları, şekilleri ve rengi de güneş nedeniyle oluşan ısıl işlemden ötürü yok olur. Tabii güneş ışığında korunmadan açık bir şekilde güvenliği konusunda da sorunlar oluşur. Bunun aksine dondurarak kurutma işleminde bu olumsuzluklar gerçekleşmez. Kurutulan gıdaların besin değerleri kaybolmaz. Hatta dondurarak kurutulan gıdalar daha da faydalı hale gelir. Freeze dry tamamıyla hijyenik bir kurutma işlemidir ve kurutulmuş gıdalar için en iyi alternatif olarak anılır.

 

    

2019-11-15T13:26:45+00:00