Balıktan Sonra Neden Tahin Helvası Yenir?

Balıktan Sonra Neden Tahin Helvası Yenir?

Kış mevsiminin gelişiyle balık mevsimi açılır. Balık severler de kış mevsiminin gelişini güzel bir balık sofrası hazırlayarak kutlarlar. Balık başlı başına harika bir lezzet olsa da yanında eksik olduğunda balığın keyfini tam alamadığımız lezzetler vardır. Bu noktada salata ve helva akla gelir. Evde balık pişirdiğimizde yanına güzel bir salata yapar sonrasında yemek için de helvamızı hazır ederiz. Birçok balık restoranının menüsünde de balığın ardından helva gelir. Özellikle de bu helva fırında kızartılarak servis edildiğinde daha da güzel olur. Balığın ardından neden helva yediğimize dair süregelmiş bir merak konusudur. Bu konuda halk arasında yapılan şakalar bulunsa da aslında tamamen sağlığımıza dayalı bir neden vardır.

 

Balıktan sonra en doğru tat

 

Balık yedikten sonra süt ve süt ürünleri tüketmememiz gerektiğini biliriz. Bunun nedeni balığın bayat olma ihtimalidir. Yediğimiz balık bayat olursa ve sonrasında  süt ve süt ürünleri yersek sağlığımız kötü etkilenir. Bu nedenle balıktan sonra sütlü tatlıları tercih edemeyiz. Şerbetli tatlılar ise şeker oranı yüksek tatlılardır ve özellikle kızartılarak pişirilen balığı yedikten sonra midemizi rahatsız edebilir. Dolayısıyla en doğru tatlı, helvadır.

 

Kan şekeri düşüklüğüne birebir

 

Kalbimize önemli bir dost olan Omega-3 yağ asitlerini bol miktarda içeren balık diğer içerikler yönünden de zengindir. İyot, demir ve çinko gibi mineraller de balıkta fazlasıyla bulunur. Böyle zengin bir besin olan balığı yediğimizde tüm bunları aynı anda vücudumuza alırız. Bu da sindirim sistemimizde beklenmedik sorunlara yol açabiliyor. Çoğunlukla balık yedikten sonra şişkinlik ve halsizlik gibi hislerle karşı karşıya kalıyoruz ve sonrasında da kan şekerimizde belirgin bir düşüş gözlemleniyor. Bu durumda da balık yedikten sonra hemen tatlı yemeye ihtiyaç duyuyoruz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi helva, balıktan sonra yiyebileceğimiz en doğru tatlı.

 

İşin sırrı tahinde

 

Balıklar kirli denizlerde büyüyüp yetişiyorlar. Denizin bu kirliliği nedeniyle bizlerin yediği balıklarda ağır metaller bulunabiliyor. Bu ağır metaller vücudumuz için büyük bir tehlike oluşturuyor. Ayrıca bu metaller, bizi zehirleme noktasına kadar sağlığımızı kötü etkileyebilir. Burada da balıktan sonra yediğimiz helvada bulunan tahin devreye giriyor. Vücudumuza balıktan geçen metalleri sıfırlıyor ve vücudumuzdan atmamızı sağlıyor. Aynı zamanda balıktan aldığımız fosfor oranını da nötrleyerek mide asidimizi düzenler.

2019-11-29T16:00:46+00:00